Urmele lui Stefan Cel Mare in literatura artistica

De curind fondul Serviciului carte veche si rara s-au completat cu un lot nou de carte donata de  istoricul si criticul literar Pavel Balmus, cel mai inversunat si fidel donator al Serviciului. Din acest lot se face remarcata si lucrarea pamintencei noastre Zinaida Cirkova, redactor si scenarist la “Moldova Film”, autoare a unui sir de articole si carti, sotia scenaristului moldovean Nicolae Ghibu. In anii 80 ai secolului trecut Zinaida Cirkova a fost atrasa de istorie si din acel moment a inceput sa scrie o serie de romane istorice in care se refletcta  si istoria tarii noastre cu un sir de nume notorii. Timp de 10 ani autoarea a scris 13 romane printre care si : “Sofia Grecanca si Elena Volosanca”.

In lucrarea sa autoarea reda cu lux amanute viata si destinul tragic a fiicei lui Stefan cel Mare Elena din prima casatorie cu Evdochia Olelkovici de Kiev. Aceasta casatorie din cele trei  a avut loc in 1463 la Suceava. Despre prima sotie a Domnitorului se stie putine in comparatie cu fiica lor comuna Elena, care a ramas in istorie datorita casatoriei sale. Asa cum se proceda pe vremuri casatoria data a fost una aranjata politic in anul 1480-1481. Anume in acesta perioada a fost petita Domnita si atunci a luat calea strainatatii, vazindu-si pentru ultima data parintele. In 1483 la Moscova ea sa cununat cu fiul mostenitor  al tronului rusesc Ioan, fiul tarului Ioan al III-lea. Din aceasta casatorie sa nascut fiul Dimitrie. Nimeni nu avea nici un dubiu la curtea moscovita in privinta urmasului lui Ioan al III-lea. Insa cea de-a doua sotie a Tarului Sofia Paleolog a depus toate eforturile pentru a inlatura urmasii directi la tron. In 1490 moare Ioan, sotul Elenei, dupa unele surse fiind otravit de medical Sofiei. Peste 8 ani fiul lor Dimitrie este incoronat cu titlu de “Kneaz  mare” la virsta de 15 ani, fapt atestat documentar. In 1502 Elena cu fiul ei sunt acuzati de complot si sunt intemnitati, iar soacra Sofia triumfa de bucurie pentru fiul ei care raminea unicul mostenitor al tronului. In 1508 Elena moare la scurt timp dupa moartea tatalui sau Stefan cel Mare care sa stins in 1504. Iar fiul sau Dumitru a murit in 1509 din cauza conditiilor din temnita.

Aceste si alte momente istorice descrise amanuntit, cititorii le pot urmari in cartea mentionata mai sus, carte ce te tine in suspans pe toata perioada lecturarii.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s