Eminescu in colectii personale

In colectiile personale depozitate in cadrul Serviciului Carte Veche si Rara, se pastreaza editii eminisciene valoroare si importante pentru BNRM prin continutul si forma lor.

Din colectia Balmus face parte volumul publicat la Chisinau sub titlul “Momento More”, a aparut cu ocazia jubileului de 150 de ani de la nasterea celui mai stralucit poet al literaturii romane – M. Eminescu, si are coperta din piele.

Merita atentia setul de ilustratii semnate de Aurel Bordenache, ilustru gravor de timbre şi de monede de argint, sculptor şi portretist al Casei Regale Romane. Imaginile sunt pentru poeziele “Venere si Madona, Luceafarul, Glosa” etc. Aceste reproduceri au stat la baza   ilustrarii  volumul de poezii de Eminescu, aparut in 1944 la Cartea Romaneasca sub ingrijirea lui M. Toneghin, volum pentru care au fost realizate 150 de desene in tus.

Din cadrul colectiei regretatului eminisciolog  Iu. Kojevnikov  face parte lucrarea “Lantul de Aur”, editata la Cluj in 1927 sub ingrijirea lui Nicolae Iuganaru. Volumul contine o traducere a lui Eminescu dintr-un scriitor necunoscut, publicata prima data in 1866 de Iosif Vulcan in revista“Familia”.  In 1882 naratiunea data ia fost povestita editorului care peste 45 de ani o va publica si in Romania. Tot din aceasta colectie face parte si volumul de poezii al lui Eminescu, ingrijit de Perpissicius, aparut la Bucuresti in 1958; Patru volume de Opere editate intre anii 1938-1939 de Ion Cretu, reprezinta nu numai poeziile Luceafarului ci si studiile si articole la care a lucrat. Pe versoul paginii de titlu al Vol.I , se gaseste mentiunea precum ca toate exemplarele vor fi semnate de editor. Iar cu greion rosu este semnatura I.C.

Un  volum important prin legatura sa este :”Poezii din timpul vietii” datat cu anul 1964 de la Bucuresti, ilustrat de Lidia Macovei. Hartia este cu filigran reprezentind iscalitura lui Eminescu. Fiind  unul din cele 32 de exemplare a caror  ilustratii sunt semnate in original de pictor, puse in circulatie in mape speciale.

In colectia Moldovica a Serviciului se pastreaza volumul de poezii al lui Eminescu, publicate in “Convorbiri Literare”, de aparitia caruia in 1889 sa ingrijit Titu Maiorescu. Exemplarul fiind editat pe hartie verje. Alaturi de aceasta isi au locul si doua editii faximile a aceluiasi titlu, unul publicat la Bucuresti, altul la Chisinau in 1989, cu ocazia a 100 de ani de la trecerea in eternitate a Luceafarului poeziei romane.

De culoare rosie, legat artizanat in piele este volumul de “Poezii” editat in Danemarca in 1989, pe hartie filigran.  Editie bibliofila numerotata cu nr. 211 din cele 500 lansate. Exemplarul mai contine si 75 de ilustratii faximilate.

De marimi impunatoare sunt volumele lansate de Academia Romana in baza manuscriselor lui M. Eminescu, a carei detinatoare este, Editile sunt  ingrijite de Eugen Simion.

Alte carti ale lui Eminescu sunt importante prin exlibrisul pe care il poarta cum ar fi exemplarul de “Poezii”  din 1932, cu prefata semnata de Gheorghe Adamescu, in care este exlibrisul editurii “Cartea Romaneasca”,

Datorita stampilei pe care o poarta lucrarea “Proza Literara”, aparuta la Bucuresti in 1908, ne putem da seama de aprecierea operelor lui Eminescu  in scolile din Chisinau din 1944-46. Stampila apartinind Scolii Medii Nr. 1 din Chisinau, denumirea din acea perioada a actualului Liceul “Gh. Asachi”.

Editie bibliofila este se volumul de poezii in lb. franceza, editat la Bucuresti in 1994, tradusa in franceza de Elizaveta Isanos, fiica poetesei Magda Isanos.

Cu ocazia centenarului lui Eminescu, au aparut o serie de editii minuscule, cea mai mica fiind de 4 cm. Toate au fost imprimate intr-un tiraj restrins, numerotate si semnate autograf de realizatorii lor.

Si chiar daca afara e demult Februarie, a pomeni de Eminescu nici odata nu este de prisos.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s