Prima împotrivire asupra calendarului grigorian, atestată documentar

 

IMG_0971IMG_0970

 

Confruntînd două ediții a Ceaslovului editat la Mănăstirea Neamț unul de la 1858 și altul de la 1874, am sesizat o mică diferență. Diferență mică ca volum dar mare ca importanță. Ediția din 1874, (tipărită de Arhimandritul și Starețul Mănăstirii Timotei) repetă întocmai structura volumului din 1858, atît doar că la finele lucrării a mai adăugat o mică înșiruire documentară despre : ”Începuturile creștinătății și al Ierarhiei Bisericești în Moldova”. Evenimentele își încep derularea de pe timpurile cînd Țările Române erau parte a Pannoniei (actuala Ungarie) – anul 101, pe vremea Sf. Apostol Andronic, Episcop al Pannoniei. Șirul continuă cu enumerarea tuturor sfinților, mucenicilor, episcopilor, mitropoliților care au stat în scaunul mitropolitan al Moldovei, străjuind creștinizmul românesc prin întroducerea, propoveduirea și întărirea lui. Numărătoarea se încheie cu anul 1863 – vremea cînd Mitropolit era Kalinic Miclescu,  cu aprobarea căruia a și fost tipărită lucrarea menționată.

IMG_0968E relevant faptul că pe lîngă numele Mitropoliților și perioada în care au domnit, sunt descrise și evenimentele cele mai importante de la acea vreme. Astfel găsim la anul 1584 împotrivirea Episcopului Georghe Movilă față de intenția Papei Grigore al XIII-lea, de a întroduce calendarul nou (schimbat la 24 februarie 1582) pentru toți creștinii de pretutindeni. Dînsul cere să lase în pace românii care doreau sa rămîna la calendarul vechi aprobat de soborul de la Țarigrad în 1583. Urmează și alte date nu mai puțin relevante, documentate din lucrările lui : Gheorghe Șincai, D. Cantemir, Cronicile Împăratului Grec Iulian, Neofit Scriban ș.a.

Această  istorisire a ”Începuturilor  …” este încă o dovadă că istoria bisericească a fost de la începuturi, strîns legată de istoria poporului nostru.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s