Au existat și activat pe palma aceasta de pămînt cu numele Basarabia un șir de oameni-personalități ale culturii și spiritualității românești basarabene. Chiar dacă unii din ei provineau din medii străine, preocuparea esențială sau chiar crezul sufletului lor a fost de a aduna, colecționa toată literatura cu referire la istoria Basarabiei, și care a fost editată în teritoriu, devenind astfel bibliofili, deținători de biblioteci personale, care sunt cercetate actualmente și scoase din umbra neantului de specialiștii în domeniu. Mai jos vă oferim o galerie de chipuri, a celor cărora soarta Basarabiei nu i-au lăsat indiferenți și a căror ediții  bibliofile din colecțiile personare se regăsesc astăzi și în fondurile Bibliotecii Naționale a RM.

Alexandru_Hâjdeu Alexandru Hajdeu  1811 -1872

Deținea cea mai mare bibliotecă științifică din teritoriul basarabean. Tematica cărților colecționate ținea de perioada daco-romană. În 1859 biblioteca a fost transferată la Iași de către fiul său.

 

surucianu-183x300Ion Casian Suruceanu 1851 – 1897

Primul arheolog basarabean cu renume, care pe lîngă pasiunea de colecționar a obiectelor arheologice antice, a adunat o impresionantă bibliotecă, amenajată în 2 odăi, în localul din stradela Teatrală a Chișinăului de azi.

 

 

GovdelasDimitrie Govdelas 1780 – 1831

Ultimul director al Academiei Domnești din Iași, deținea o impresionantă bibliotecă din 2723 titluri manuscrise, cărți, corespondență etc. În 1822-25 s-a mutat cu traiul în Basarabia. După moartea sa, biblioteca personală a ajuns în posesia Liceului Regional din Chișinău.

 

Петар_Данилович_Драганов_1 Petre Draganov 1857 – 1928

Bibliofil basarabean, preocupat de problema istoriei Basarabiei. A acumulat de-a lungul vieții materiale cu referire la subiectul cel interesa, care mai tîrziu a și fost înserat în renumita bibliografie Bessarabiana, editată la Chișinău, în 1911. A fost primul care a întemeiat un Muzeu al Cărții la Komrat.

 

 

Stefan_Ciobanu Ștefan Ciobanu 1883 – 1950

Poseda o bibliotecă moștenită de la boierul Constantin Tufescu – primul boier basarabean bibliofil. Colecția era compartimentată pe diverse domenii în diferite limbi. Actualmente o parte a bibliotecii este depozitată în fondurile Bibliotecii Științifice Centrale ”A. Lupan”.

 

 

200px-Paul_Gore Paul Gore 1875 – 1927

Primul heraldist basarabean, istoric, colecționar înflăcărat de carte veche și rară. A moștenit o bibliotecă personală de la părintele său.  După moartea sa, biblioteca a fost achiziționată de Fundația ”Regele Mihai” din Iași, contrar voinței tatălui său.

 

 

Poleak Emanoil Poleac 1890 – 1941

Deținător a celei mai bogate colecții de materiale fotografice – cca 7000 u.m. Fotografii a literaților , înaintașilor literaturii române, boieri, a vieții sociale. Este considerat primul cronicar în imagini a timpului său. Actualmente o parte a colecției sale se păstrează la Arhiva Națională de Stat, datorită lui Gh. Bezviconi.

 

23 Bezviconi_fmt
Gheorghe Bezviconi 1906 – 1966

Ilustru cercetător și istoric a dinastiilor domnești, care pentru realizarea studiilor sale istorico-arheografice, a acumulat de-a lungul vieții o bibliotecă, ce se păstra în cadrul Pinacotecii din Chișinău. Astăzi rămășițele bibliotecii se păsatrează la Iași, în custodia lui Artur Gorovei.

 

 

p. mihailPaul Mihail 1905 – 1994

Preot, istoric, memoralist, întemeietorul Muzeului Istorico-Bisericesc din Chișinău, cercetător a actelor domnești medievale aflate peste hotare. În timpul celui de al 2-lea Război Mondial și-a evacuat biblioteca bogată în hrisoave, cărți vechi românești etc, împreună cu familia, în România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s