Lucrările autorilor antici în fondurile BNRM

Colecţiile Serviciului Carte veche şi rară au fost completate cu ediţii vechi a autorilor antici, editate până la 1800. Cărțile provin din biblioteca personală a preşedintelui Societăţii Ştiinţifice „Historia” dl Alexandru Magola și se înscriu în șirul ediţiilor rare şi importante a scriitorilor antici greci şi romani.

Din donație face parte IMG_0901opera intitulată „Imnuri şi epigrame”, editată la Leipzig în 1774, a strălucitulului reprezentant al poeziei alexandriniene şi directorul bibliotecii din Alexandria Callimachus (310-240 p.l.H). Din volumul de 800 de lucrări pe care le-a scris pe parcursul vieţii, iată că și biblioteca Națională a RM a intrat în posesia unei lucrări a  sa. După părerea criticilor, cartea e scrisă în maniera lui Homer.

Lucrarea „Dialoguri” a renumitului orator şi discipol a lui Socrate, Aeschines Socrates (425-350 p.l.H), face parte și ea din donația respectivă. Volumul a fost editat la Amstelodami în 1711. Rămânând fidel mentorului său, autorul păstrează stilistica acestuia în dialogurile sale, avîndu-l ca convorbitor pe însuşi Socrate.

În şirul ediţiilor donate se înscrie şi opera lui Curtius Rufus Quintus. Este vorba de „Istoria lui Alexandru cel Mare”, editată la Biponti, în 1782. Se consideră primul autor care a scris despre Alexandru cel Mare (Macedonski). Prima ediţie tipărită a apărut în 1470. A cunoscut pînă în Epoca Renaşterii mai multe ediţii. Istoricii afirmă că era cartea preferată a cardinalului Rischelie. Exemplarul donat a fost editat la Biponti în 1782, completat de criticul german Johann Freinsheim (1608-1660), al cărui domeniu de studiu era istoricii antici.

Tot publicată la Biponti în 1782 este şi volumul 2 a lucrării lui Platon. Este unul din cele 11 volume apărute în perioada 1781-1787. Exemplarul de faţă a fost editat de unul din remarcabilii editori greci Henric Stephan.

Cartea „Pentatenhul sau cele cinci cărţi ale lui Moise şi cartea lui Iisus fiul lui Nayi (Navin)”, este tradusă din ebraică în limba greacă, editată la Londra în 1835.

Renumitul scriitor Lutii Coelii Firmian Lactantius (250-330) e prezent cu lucrarea „Divinarum Institutionum”, ultima lucrare a autorului şi cea mai ilustră din toată opera sa. Conform tezelor expuse în carte, religia şi înţelenciunea nu pot exista ca dogme aparte. Cum nu există religie fără înţelepciune, nu există nici înţelepciune fără credinţă.

Cărțile conțin mențiunea de donație și ștampila Societății Științifice ”Historia”.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s