Cea mai veche metodă de copertare

Copertarea – acoperirea foilor, caietelor cărților cu material durabil, conceput pentru a proteja documentele de interacțiunea defectuasă a mediului exterior.

arhanghel ev  Cea mai timpurie metodă de copertare este metoda coptă. Tehnica coptă a fost aplicată pentru prima dată încă în secolul al doilea î.Hr. de egiptenii creștini. Astfel dînșii își legau foile de papirus a textelor sfinte între două scînduri. Fiecare foaie era cusută cu ață și unite între scînduri cu ajutorul curelușelor. Ideea coaserii în lanț a fost preluată din tehnica realizării covorului. Astăzi au rămas foarte puține cărți copertate după metoda coptă, și aproape toate dintre ele sunt stocate în fondurile muzeelor.

Cărțile legate în această tehnică, permite deschiderea documentelor pînă la 360 °, fără a deteriora blocul cărții. Avantajele copertării copte este durabilitatea și rezistența la uzură în timp și spațiu, la realizarea căruia se folosește un minim de clei, sau chiar nimic.

arhanghel ev.jpeg 1  Biblioteca Națională a RM, deține un exemplar legat în această tehnică. Este vorba de manuscrisul faximil a Evangheliei Arhangelsk, scrisă cu caractere chirilice în 1092. Este cel de al patrulea document după vechime atestat documentar, și face parte din categoria manuscriselor slavone, în redacție iugoslavă. Din 1997 este înscris în registrul internațional „Memoria Lumii”.

A fost descoperită în 1876 în regiunea Arhanghelsk, de un țăran, de aici vine și denumirea. A fost pusă la dispoziția cercetătorilor în domeniu, pentru a fi identificată și datată. Pentru a proteja exemplarul, care era destul de fragil, au fost realizate 100 de exemplare faximile. Exemplarele redau întocmai aspectul originalului, pînă și urmele de murdărie și umezeală. Din coperți s-au păstrat doar scîndurile cu urme de închietori. Manuscrisul a fost scris pe piei de vițel și conține 178 de pagini. Formatul paginilor variază de la 20 × 16 cm la 20,5 × 16,8 cm. Textul se presupune că a fost scris de 2 copiști. În susținerea acestei ipoteze vine ductul scrisului care se deosebește pe alocuri considerabil. Cercetătorii au ajuns la concluzia că este una din primele traduceri a Evangheliei din greacă de către unul din frații din Solun, și anume Chiril. În conținutul manuscrisului este menționat pentru prima dată numele lui Chiril și Metodie, omagiați ca sfinți la 24 martie.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s