Prima femeie tipograf

femeie tipografÎn secolul al XV-lea femeile aveau puține oportunități carieristice. Puține fete, chiar din clasele sociale superioare erau trimise la școală și admise în universități (Universitatea Oxford nu a admis înscrierea femeilor până la 1920). Opțiunile de realizare erau foarte limitate avînd dreptul doar la căsătorie și monahism. Cele care nu mergeau la mănăstiri erau căsătorite din fragedă vîrstă. O fată necăsătorită de șaisprezece sau șaptesprezece era o catastrofă pentru familia sa. Pînă a fi inventat tiparul femeile erau implicate în producția de manuscrise. Istoricul roman Eusebius în lucrările sale dedicate înființării bisericii, relatează despre maicile care lucrau în calitate de scribi, miniaturiști și copiști. Lucru foarte răspîndit mai cu seamă în orașele Schäftlarn, Admont, Bavaria și Wessobrunn încă în secolul XII .  Primele mențiuni atestate documentar despre femeile tipografi, țin de perioada anilor 1476-1484. În 1476 în nordul Italiei, soția unui medic Estellina Conat, a cooperat la imprimarea celei mai vechi cărți tipărită în ebraică, de format mic. O altă relatare descoperită în secolul al XVIII-lea în arhiva unei mănăstiri dominicane din Florența, constată despre două călugărițe a acestei mănăstiri care, în 1481-1482 scriau o ediție în folio de ”Il Morgante” lucrare a poetului italian Luigi Pulci (1432-1484).

Ca date tipografice în colofonul cărții, numele  femeii ce a contribuit la tipărire, datează cu anul 1484 , în care este menționată o oarecare Anna Rügerin, care a publicat două ediții în folio în vara anului 1484 în orașul imperial Augsburg din sudul Germaniei. După moartea soțului ei Thomas, Anna a preluat controlul deplin al imprimeriei.

Un alt nume – Gerlach Katherina, a activat în perioada anilor 1578 – 1591 tot în Germania, și a realizat peste 73 de lucrări. A preluat activitatea celui de al 3-lea soț al său, Teodor Gerlach, care a decedat subit.

Una din aceste lucrări se află în fondurile BNRM. Este vorba de lucrarea autorului german Brechtel Franz Ioachim ”Buchsenmeisterey Das ist Kurtze doch eigentliche erklerung deren ding, so einem Buchsenmeister zü wissen von nöten. Mit sonderm fleisz erkundiget, colligirt, und… in Truck verfertiget, durch Frantz Joachim Brechtel. – Nürmberg : Gedruckt zu Nürmberg durch Katharinam Gerlachin, 1591” Cartea este copertată cu pergament, tipărită cu caractere gotice în două culori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s