Splendoarea și măreția bibliotecilor antice

Biblioteca Celsus din Efess

a fost construită în memoria și onoarea guvernatorului Asiei – Tiberius Julius Celsus Polemaeanus (un pasionat înverșunat de cărți) în 117 d.Hr. de fiul acestuia, în capitala provinciei romane Efes. Celsus Library, Ephesus, Turkey

Orașul Efes este renumit și prin faptul că aici a activat mai mulți apostoli precum apostolul Pavel, Ioan Evanghelistul, Maria Magdalena și Luca Evanghelistul.

În bibliotecă se regăseau 12 mii de suluri de papirus, păstrate în nișele pereților. Este considerată a doua ca mărime și măreție după renumita bibliotecă din Alexandria. Era o construcție splendidă, cu o arhitectură impresionantă, inspirată din mitologia antică, în interiorul căreia se regăseau statui ale divinităților precum statuia zeiței înțelepciunei – Sofia, zeița cunoașterii – Episteme, zeița inteligenței Ennoia, considerate de Celsus virtuțile cele mai superioare ale unui om.

Tiberius Julius Celsus Polemaeanus a dorit ca anume în bibliotecă să fie înmormîntat, pe vremuri se considera o onoare să fii înmormîntat într-un astfel de loc. La întrarea în cavoul lui se afla plasată statuia zeiței Artemida.

În 1910 fațada bibliotecii a fost restaurată cu concursul Institutului Arheologic din Viena. Ca materiale de reconstrucție a fost utilizat aceiași materie primă ca în secolul 2 al e.n. : cărămidă, mortar, pietriș. Stilul architectural scoate în evidență influența greacă.

biblioteca pe bancnoteÎn perioada anilor 2005-2009 guvernul turc a emis o dispoziție, în care se indica ca pe bancnotele vechi de 20 mln lire și pe cele de 20 lire noi, să fie imprimată imaginea celei mai mărețe biblioteci de odinioară.

V.Cosovan

(”Biblioteci redescoperite”)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s