Primul bestseller al secolului XX

 quo wadis  Quo Vadis:  Roman istoric care i-a adus scriitorului polonez Henryk Sienkiewicz, recunoașterea mondială.

Henryk Sienkiewicz născut în 1846, strămoșii săi pe linia tatălui se trag din tătari, rădăcinile cărora pot fi urmărite pînă în secolul al XIV-lea. Au fost singurii tătari care au locuit în Europa și au rămas fideli credinței islamice. Abia în 1775 străbunicul lui Henryk Sienkiewicz s-a convertit la religia creștină.

În 1905, datorită acestui roman,  autorul a primit Premiul Nobel pentru literatură. A fost publicat ca carte în 1896, și tradus în mai bine de peste 50 de limbi. Pentru documentarea acestei lucrări, autorul a studiat dreptul roman. Lucrarea face trimitere la lucrarea apocrifică a unuia din apostolii lui Iisus Hristos  cu titlu ”Faptele lui Petru”, în care este descrisă fuga lui Petru din Roma, întoarcerea sa și primirea muceniciei. Romanul descrie povestea de dragoste dintre o femeie tînără pe numele Lighia și tînărul patrician Marcus. Evenimentele se desfășoară la Roma, în timpul domniei Impărtului roman Neron.

Au urmat cîteva ecranizări  cunoscute publicului larg. La Roma există o biserică „Domine Quo Vadis” în care turiștii pot vedea bustul în bronz al lui Henryk Sienkiewicz, instalat de emiganții polonezi, care consideră că anume în această biserică s-a inspirat scriitorul.

   Astăzi romanul  Quo Vadis este primul bestseller din literatura universală a secolului XX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s