Când au încercat cafeaua moldovenii prima oară?

Cultura băutului cafelei datează din sec. al XI-lea, iar primii consumatori de cafea au fost membrii unor triburi etiopiene dintr-o regiune numita Kafta. Cuvantul „cafea” (caffe, coffee, kaffee etc.) ar proveni fie din „Kafta”, fie din arabescul „quahwa” „băutura care alunga somnul”.
In a doua jumătate a sec. XV, cafeaua s-a răspândit din Regatul Arab prin Mecca și Medina si a ajuns in Cairo in 1510. In tradiția araba veche, femeia putea divorța de soțul ei daca acesta nu ii asigura suficienta cafea.
In prima jumătate a sec. XVI, cafeaua ajunge în Imperiul Osman. Întreaga lume islamică a fost cucerită de „beția sobră” a acestei băuturi negre. Deoarece musulmanii nu au voie să consume alcool, cafeaua a devenit „vinul Islamului”.
In 1651 negustorii venețieni au adus primul sac de cafea in vestul Europei.
Moldovenii au consumat pentru prima dată cafea mai devreme ca aceasta să cucerească Europa. Acest fapt este scris în cronicile lui Ion Neculce, când pe timpurile lui Ștefan Cel Mare, marelui logofăt Ion Teutu, în 1509, când se aflta în vizită la sultanul otoman, i-a fost propusă o ceașcă de cafea. El nu știa ce să facă și a spus: „Trăiască marele împărat!”
În Chișinăul interbelic cea mai populară cafea era cea turcească, servită în păhăruțe, la care se oferea dulceață în farfurioare mici, la fel, se ofereau și păhăruțe cu apă. Una dintre cele mai rafinate și bine cunoscute localuri de acest gen a fost cofetăria Manikov, care în primii ani de activitate se afla în centrul Chișinăului pe strada Aleksandrovskaia (actualul bulevard Ștefan cel Mare și Sfânt). În 1901 proprietarul arendează etajul 1 în casa Shvartsman, situată la intersecția străzilor actuale Pușkin și Veronica Micle. Deja în 1903, A.I. Manikov achiziționează o clădire chiar vizavi de cofetărie pe care o demolează, și construiește o una nouă, unde la 4 septembrie 1905, în această nouă clădire, special adaptată, aflată pe strada Fontannaia nr. 11 (strada actuală Veronica Micle) a fost mutată renumita cafenea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s