Prima traducere a Sfintei Scripturi într-o limbă vorbită

Biblia Husită denumită și „Biblia Franciscanilor” este cea mai veche traducere a Bibliei  în limba maghiară și prima traducere a Sfintei Scripturi într-o limbă vorbită, datată cu anii 1439-1440. Traducerea a fost realizată de 2 călugări franciscani Bálint și Tamás , fugiți din  calea persecuțiilor din Ungaria, și așezați în localitatea Trotuș din Moldova.

Codicele din München.
Sursă imagine: wikipedia.org

Traducerea a fost făcută într-o limbă arhaică, cu mulți termeni necunoscuți în maghiara modernă, fiind  influențată de ortografia din secolul al XV-lea a limbii cehe.

Originalul manuscrisului nu a fost găsit, Biblia păstrându-se doar prin copiile parțiale. Cele mai importante exemplare existente sunt Codicele din München, copiat în 1466 de către György Németi, Codicele din Viena și Codicele Apor.

Husitismul a fost mişcarea revoluţionară de înnoire a creştinismului, numele fiind preluat de la reformatorul ceh Jan Hus (1369-1415), preot catolic, mare critic, care a fost ars pe rug, în anul 1415. Această mișcare s-a extins și în spaţiul românesc în prima jumătate a secolului al XV-lea. Istoricul Şerban Papacostea de la Institutul de Istorie Nicolae Iorga din Bucureşti relata într-un interviu că: „Husitismul a fost o mare mişcare revoluţionară pe plan religios ca manifestare, dar şi cu conotaţii politice însemnate a cehilor, care a avut reverberaţii puternice şi în alte ţări ale Europei inclusiv și în Moldova”. Pentru prima dată, husiţii din Moldova au fost menționați în documente În 1431. Ioan de Ryza, episcop catolic de Baia, a semnalat episcopului de Cracovia prezenţa în Bacău a unui nucleu husit (majoritatea refugiaţi din Ungaria şi Polonia), faţă de care domnul Alexandru cel Bun s-a arătat tolerant.

Unul dintre punctele majore ale viziunii husite despre credinţă a fost promovarea valorilor creştine în limba poporului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s