Coresi – tipograful care a introdus limba română în cultul liturgic

Evanghelia cu învăţătură sau Cazania este ultima carte tipărită de Coresi (1500 – 1583) şi, în acelaşi timp, cea mai importantă dintre tipăriturile româneşti. Cartea a văzut lumina tiparului la Braşov, în 1581, este o traducere a omiliilor grecești, de preoţii ortodocşi Iane şi Mihai de la biserica Sf. Nicolae Şchei. Ea cuprinde o culegere de şaizeci şi şapte de cazanii, pentru duminicile şi sărbatorile anului.  Evanghelia cu învățătură sau Cazania a fost realizată după modelul Cazaniei tiparite la Zabludov (azi, in Republica Ceha), in 1569. Ulterior a fost retipărită în anul 1641 de Popa Dobre, la Bălgrad (Alba Iulia), ediţie reprodusă cu fidelitate, atât în privinţa limbii, cât şi din punct de vedere estetic.

Diaconul Coresi era originar din Târgovişte, unde a învăţat meşteşugul tipografic de la Dimitrie Liubavici. El s-a stabilit la Braşov unde şi-a creat propria tipografie. În toţi anii săi de activitatea a tipărit 11 cărţi în limba română şi 24 în slavonă.

Între meșterii tipografi ai secolului al XVI-lea, diaconul Coresi ocupă locul cel mai de seamă, întrucât, prin cărțile tipărite de el, a nivelat calea introducerii limbii române în cultul liturgic.

Cărţile coresiene s-au imprimat în aproximativ 100 de exemplare, cu excepţia Psaltirei româneşti care a cunoscut 500 de exemplare. Ele au cunoscut o largă difuzare în tot spaţiul românesc.

Fiul lui Coresi, diacul Şerban, a tipărit la Orăştie prima traducere (parţială) în limba română a Vechiului Testament, numită Palia de la Orăştie (1582).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s