Vinificatorii elvețieni din Basarabia

Colonia elvețiană Șabo (Schabo) din sudul Bararabiei, a fost înființată în județul Akkerman (Cetatea Albă), de naturalistul elvețian Louis-Vincent Tardent (1787 -1836), începând cu anul 1820.

Cei mai mulți elevețieni au venit în Basarabia în anul 1822 din din zona Baselului, care se confrunta cu mari dificultăţi economice. Alţii proveneau din zona Vaude, de lângă malul lacului Geneva, renumită în epocă pentru viticultura ei. În afară vița de vie, un teasc nu prea mare, precum și tehnologii ale viticulturii și vinificației. coloniștii elvețieni au luat cu ei și o bibliotecă. La fel ca și alți coloniști care au venit în Basarabia după anul 1812, elvețienii au obținut gratuit terenuri de pământ și au fost scutiți de taxe. Asta până pe la 1871, când privilegiile le-au fost anulate.

Zona aleasă era considerată „un adevărat rai pe pământ”, datorită plantațiilor de viță de vii încă din antichitate. Prin secolul al XVI-lea turcii au numit teritoriul respectiv Așa-abag  adică „livezile de jos”. Atunci, „grădini” erau numite viile, iar „de jos” – pentru că ele se aflau mai jos de Akkerman. Deoarece se pronunța greu, elvețienii iau zis „Șabag”, ca mai apoi colonia să fie numită Schabo.

Charl Tardent, viticultor şi vinificator cu studii în domeniu obținute în Elveţia, și-a publicat cercetările sale științifice  în „Записки Общества сельского хозяйства Южной России” şi în ediţii separate. Printre lucrările sale sunt: „Виноградарство и виноделие применительно к Новороссийскому краю и Бессарабии” (1862); „Виноградарство и виноделие применительно к Новороссийскому краю Бессарабии” (1874).

În 1940, sub ameninţarea cizmei bolşevice, puţinii elveţieni şi nemţi care mai rămăseseră în Şaba şi-au luat ce avuţii au putut duce cu ei şi …au plecat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s