Colportorul – librarul ambulant din Evul Mediu

Colportorul (din fr. porter à col – a purta în spate sau la gât), – comerciantul ambulant din zonele muntoase, o activitate comercială larg răspândită în secolul al XVI-lea. Colportorii mergeau din casă în casă oferind spre vânzare produsele lor, parcurgând trasee foarte lungi; uneori călătoreau zile în șir câte 20 de kilometri! 

În epoca Renaşterii, afacerile cu cărţi au luat amploare. Printre noile produse comercializate de colportori au fost foile de volante cu rugăciuni, pilde evanghelice, culegere de cântece și alte genuri de literatură populară, pentru păturile sociale mai puțin înstărite. În Franța, aceste publicații erau numite – littérature de colportage. De obicei colportorii erau întâlniți în mediile rurale sau la iarmaroace iar principalul său atribut era coșul atârnat cu o curelușă de gât.

Cele mai populare formate a literaturii de bulevard pe care le comercializau erau chapbooks (din eng.  cēap =schimb), broșurile de buzunar, de obicei tipărite pe o singură foaie, stivuite în 8, 12, 16, 34 de pagini și legate manual.

în timp ce unii colportori vindeau cărţi pur şi simplu pentru a obţine profit, unii distribuiau cărţi doar din considerente religioase, activitate care nu a fost pe placul tuturor.

Au existat o categorie colportori care activeau în piețe numiți „țipători” (- merciers) care atrăgeau atenția cumpărătorilor pe străzi și piețe prin îndemnuri strigate în voce tare. Aceștea vindeau almanahuri, calendare, elegii și povești populare. De obicei ei anunțau știrile de ultimă oră sau distrau gloata cu animale dresate.

Cei mai mulți oameni de azi nu au auzit niciodată de existența librarului ambulant din evul mediu – Colportorul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s