Retrospectiva istorica

Ideia fondării Serviciului Carte veche și rară a BNRM a apărut la sfîrșitul anilor 60’ ai secolului trecut. Inițiatorul a fost domnul Anton Novac, care a și  fost primul șef de serviciu. Anume în octombrie 1968 a luat ființă Serviciul “Carte rară și microfilme”. Organizarea colecțiilor a inceput cu studierea și cercetarea fondurilor de carte și publicații seriale a BNRM, fosta “N. Krupskaia”. A fost selectată toată literatura specifică profilului de completare. În urma acestui proces au fost selectate 4800 de documente rare. Printre ele se numărau și cărți ce descindeau din fondul inițial de carte a Bibliotecii Guberniale, prima bibliotecă publică din Chișinău, deschisă în august 1832. E vorba de carțile cu profil istoric din biblioteca particulară a colonelului I. Liprandi, care în secolul 19 deținea una din cele mai impunătoare biblioteci particulare din Chișinău. Dovada acestui fapt este semnătura autograf a posesorului pe paginile de titlu a cărtilor din biblioteca sa.

La sfîrșitul anului 1968 începutul anului 1969 au fost transferate în custodia Serviciului și colecția de microfilme din BNRM, în număr de 337 de unităti, ăn perioada anilor 1962-1965 s-au pastrat in serviciul Literatura Nationala (actualmente Moldavistica si Heraldica). Printre cele mai importante documente microfilme se considera “Evangheliarul slavo-grecesc”, copiat la manastirea Neamt in 1429 de calugarul Gavriil Uric (originalul se pastreaza la Biblioteca din Oxford), lucrarea lui Miron Costin “De neamul moldovenilor din ce tara au iesit stramosii lor”, scris in perioada anilor 1680-1691in limba romana.

In 1969 au fost alcatuite primele acte reglamentare a Serviciului de dl A. Novac : Regulamentul de securitate si integritate a colectiilor; Regulamentul de organizare si functionare a Serviciului, etc.

O alta derectiva de completare a colectiilor serviciului au fost si expeditiile arheografice teritoriale, organizate in colaborare cu Academia de Stiinte a RM. Colaboratorilor serviciului   le-a revenit o misiune importanta, si anume de identificare a documentelor vechi și rare de unicat, pastrate atit in bisericile ruinate de urgia vremilor, cit si in cerdacurile gospodarilor dintr-un sir de localitati rationale precum : Ungheni, Floresti, Falesti, Criuleni, Soroca, Rezina, Taraclia, etc. N-au fost trecute cu vederea nici principalele orase ale Moldovei: Chisinau, Bender, Tiraspol, Balti. Rezultatul expeditiilor a fost suplinirea fondului de carte in deosebi cu literatură religioasă cu caractere slavone vechi, printre care adevărate rarităti bibliophile, importante pentru cultura națională.

Actualmente colecțiile Serviciului  numără peste 25 mii de documente – opere eminente prin autori, maiestrie grafică, valoare bibliofilă – colecții constituite din cărţi manuscrise, carte veche românească tipărită în centre tipografice din ţară şi de peste hotare, cărţi în limbi străine editate până la 1725, ediţii princeps şi antume, cărţi cu o prezentare poligrafică şi artistică deosebită, cărţi cu ex-libris, curiozităţi tipografice, colecţii personale, publicaţii periodice etc.

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s