Istoria unei cărți

Puterea miraculoasă a cărților.

 ceasoslov  În 1862 la Chișinău, în perioada arhipăstoriei lui Dimitrie Sulima, se edita în Tipografia Duhovnicească Ceasoslovul, în 1522 de exemplare. Actualmente se cunosc doar 5 exemplare, deținute de Biblioteca Națională a RM. Istoria unui exemplar din cele 5, este legat de numele lui Diomid Crudu, originar din satul Morozeni, raionul Orhei, născut la 16 August 1920. Firul istoriei acestei cărți ni l-a depănat Ludmila Manțuc, nepoata protagonistului.

Rămas orfan de mamă timpuriu, la doar 10 ani, tatăl și-a dorit ca copii săi să aibă un viitor mai bun și la trimis la carte la Mănăstirea Curghi. Aici în liniștea sihastrică, timp de 12 ani și-a făcut studiile primare. La finalul studiilor, celor mai buni elevi, din îndemnul starețului mănăstirii, le-au fost dăruite cîte un Ceasoslov. Diomid Crudu a fost nedespărțit de această carte pe tot parcursul vieții sale, servindu-i drept călăuză și scut de apărare. Astfel într-o misiune militară din timpul serviciului militar, desfășurat în republica Komi, cartea l-a salvat de la moarte sigură. În timpul unei operațiuni de dezminare Diomid Crudu a avut nenorocul să fie atins de schijele proiectilului, însă toate schijele sau oprit în cartea sfîntă pe care o purta cu sine la piept.

Dovadă a acestui eveniment este cartea deteriorată, care păstrează urmele de altădată, de la prima filă pînă la ultima. Exemplarul a fost păstrat cu sfințenie mulți ani în familia Crudu. Astăzi și-a ocupat locul binemeritat printre valorile perene a culturii tipografice basarabene, depozitate în fondurile serviciului Carte Veche și Rară a BNRM.